Паркинг места за возила особа са инвалидитетом

ГАРАЖЕ И ПАРКИРАЛИШТА

У јавним гаражама и на паркиралиштима налазе се означена паркинг места за возила особа са инвалидитетом (са налепницом).

Власници возила са инвалидском налепницом имају право на 3 сата бесплатног паркирања у свим гаражама и на паркиралиштима ЈКП „Паркинг сервис”, на посебно обележеним местима за ову категорију возача. После истека тог временског периода плаћају надокнаду по започетом сату.

На паркиралиштима („Блок 42” и „Ада Циганлија”) на којима се паркирање плаћа једнократно, паркирање инвалидских возила је бесплатно. На паркиралишту „ВМА” паркирање возила особа са инвалидитетом бесплатно је првих 8 часова, по списку „ВМА”.

УЛИЧНА (ОПШТА) ПАРКИРАЛИШТА

Општа паркиралишта, која су у систему контроле и наплате паркирања, имају посебно означена места за паркирање возила особа са инвалидитетом. На таквим паркиралиштима корисници са инвалидским налепницама услугу паркирања могу користити бесплатно и неограничено. Ова места обележена су хоризонталном и вертикалном сигнализацијом.

У зонираном делу града за возила особа са инвалидитетом обележено је око 400 општих и око 200 посебних паркинг места. На општим паркиралиштима ван зонског система обезбеђено је 14 општих паркинг места за особе са посебним потребама.

Особи са инвалидитетом могу се издати највише две повлашћене карте за паркирање и то једна по основу инвалидитета – инвалидска паркинг карта (ИПК) и друга, као станару одређене зоне – повлашћена паркинг карта (ППК). Особе са инвалидитетом, које не живе у зонама, могу добити само инвалидску паркинг карту по основу инвалидитета.

Услови за издавање ИПК:

ЈКП „Паркинг сервис” издаје ИПК особама са инвалидитетом само на основу налаза надлежног органа о степену инвалидитета (80 и више процената инвалидитета) и Решења Секретаријата за социјалну заштиту – Сектор за борачку и инвалидску заштиту, којим се признаје право на бесплатно коришћење посебно обележених паркинг места на јавним паркиралиштима за текућу годину.

ИПК важи на територији Републике Србије, издаје се за текућу годину и преузима се у „Паркинг сервис”-у на једном од шалтера за рад са странкама, у Старине Новака бр. 22, Краљице Марије бр. 7 или у Милешевској бр. 51, а уз потребну документацију:

  • Решење Секретаријата за социјалну заштиту
  • Две фотографије величине 3,5 x 3цм
  • Саобраћајна дозвола
  • Лична карта

НАПОМЕНА: Сектор за борачку и инвалидску заштиту, 27. марта 43-45 издаје решења само понедељком, средом и петком од 09 до 13 часова. Више информација можете добити на број телефона 011/330-90-92 или на сајту Секретаријата за социјалну заштиту.

       Oпшта инвалидска места                                                         Посебна инвалидска места

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *